Co charakteryzuje nasze jedzenie

44

Klasyczna kuchnia w naszym kraju zależna jest od regionu. Posiada, jednak jeden wspólny mianownik- przyprawy. W Polsce dość mocno przyprawa się nie tylko warzywa, ale również produkty pochodzenia zwierzęcego. Używa się przede wszystkim kopru, selera, czosnku oraz innych dodatków korzennych. Kuchnia polska posiada jak każda inna również niewielkie wady. Największą z nich okazuje się być tłuszcz. Polacy po prostu kochają smalec, tłuste kiełbasy oraz kaloryczne bigosy. Jakość kuchni polskiej oddają też mięsa czerwone oraz dziczyzna. nasze lasy są pełne zajęcy, dzików oraz jeleni. Prawdą jest to, że jedzenie polskie jest bardzo proste w przygotowaniu. Nie stosujemy niespotykanych przypraw oraz marynat. Bazujemy wyłącznie na klasycznych smakach. Głównie dlatego nasza kuchnia ceniona jest w wielu innych krajach. Jako nieliczni posiadamy także słabość do kiszonych kapust i ogórków. W niektórych kulturach uważają je za ohydne oraz zepsute, ale w rzeczywistości dodają one niebanalnego smaku nawet najprostszym potrawom. Niestety przez ostatnie lata można było dostrzec zanik typowej kuchni polskiej wywołany zalewem jedzenia typu Fast food. Polacy nie widzą, że to co najlepsze mają w domach a nie w obleśnych barach oraz brudnych restauracjach oferujących stare kotlety oraz bardzo tuczące frytki.

 

 

 


Comments are closed.

  • Nowoczesna kuchnia, czyli jakość i precyzja

    48 lat ago
    Nowoczesny świat przenosi się także na alkowy kuchenne, niezwykły sprzęt jaki pojawia się na rynku staje się odpowiedzią na ogólne zmiany naszych wymagań, pewnych elementów znaczących i pokazujących jak wiele czynników jest w stanie wpływać na jakość naszych wymagań. Sprzęt jaki staje się czynnikiem znaczącym ukazuje nam wielki rozwój jaki dociera także w to…
  • Nowoczesne społeczeństwo a otyłość

    48 lat ago
    Nowoczesność pokazuje nam jak bardzo zmiany naszych możliwości, rozwój, ale także, pewne otwarcie się na zagraniczne możliwości wpływa na jakość naszego życia, niestety wielkim problemem staje się fakt ze coraz większa ilość społeczeństwa ma wielkie kłopoty związane z otyłością. Okazuje się ze zarówno dorośli jak i co gorsza dzieci zaczynają tyć na potęgę. Szybkie…
  • Mieć pasję do gotowania

    48 lat ago
    Zawód szefa kuchni może wydawać się mało skomplikowana. Nie ma przecież nic trudnego w wykonywaniu stałych receptur. Trzeba, tak czy inaczej zdawać sobie sprawę z tego, że osoby które przygotowują jedzenie jedynie z zwyczajnych książek kucharskich tak naprawdę nie są kucharzami. Są tylko ludźmi naśladującymi działa wielkich mistrzów. Jak w takim razie zostać mistrzem…
  • Kuchnia na miarę rozwoju

    48 lat ago
    Nowoczesny świat pokazuje nam jak wielką przyjemność można czerpać z bardzo nowoczesnej, a zarazem zdrowej diety. Coraz większa ilość osób zaczyna bardzo poważnie patrzeć na elementy jakie pojawiają się na naszych talerzach koniecznością, staje się takie zachowanie ponieważ jak wielu z nas samemu może zauważyć, nasze społeczeństwo tyje na potęgę. Coraz młodsze osoby zaczynają…
  • Występowanie ostrego bólu żołądka

    48 lat ago
    Chyba każdy doświadczył kiedyś ostrego bólu żołądka. Taki ból żołądka może się pojawić wówczas, gdy jakaś osoba zjadła coś ciężkostrawnego lub wypiła jakiś mocno kwaśny napój. Wobec tego nawet silny ból żołądka, który jednak nie powtarza się zbyt często nie powinien wzbudzać zbyt wielkiego niepokoju. Nie zmienia to jednak faktu, że taki ostry ból…
Grudzień 2017
P W Ś C P S N
« Sie    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031