44

Klasyczna kuchnia w naszym kraju zależna jest od regionu. Posiada, jednak jeden wspólny mianownik- przyprawy. W Polsce dość mocno przyprawa się nie tylko warzywa, ale również produkty pochodzenia zwierzęcego. Używa się przede wszystkim kopru, selera, czosnku oraz innych dodatków korzennych. Kuchnia polska posiada jak każda inna również niewielkie wady. Największą z nich okazuje się być tłuszcz. Polacy po prostu kochają smalec, tłuste kiełbasy oraz kaloryczne bigosy. Jakość kuchni polskiej oddają też mięsa czerwone oraz dziczyzna. nasze lasy są pełne zajęcy, dzików oraz jeleni. Prawdą jest to, że jedzenie polskie jest bardzo proste w przygotowaniu. Nie stosujemy niespotykanych przypraw oraz marynat. Bazujemy wyłącznie na klasycznych smakach. Głównie dlatego nasza kuchnia ceniona jest w wielu innych krajach. Jako nieliczni posiadamy także słabość do kiszonych kapust i ogórków. W niektórych kulturach uważają je za ohydne oraz zepsute, ale w rzeczywistości dodają one niebanalnego smaku nawet najprostszym potrawom. Niestety przez ostatnie lata można było dostrzec zanik typowej kuchni polskiej wywołany zalewem jedzenia typu Fast food. Polacy nie widzą, że to co najlepsze mają w domach a nie w obleśnych barach oraz brudnych restauracjach oferujących stare kotlety oraz bardzo tuczące frytki.

 

 

 


http://www.youtube.com/watch?v=PUP7U5vTMM0

  Czym jest kamica nerkowa