Co jeść, by mieć energię na cały dzień?

Zachowanie energii przez cały dzień jest bardzo ważne, gdyż przede wszystkim pozwala na sprawne wykonywanie wszystkich czynności a jednocześnie na uniknięcie podjadania, które niestety w dłuższym okresie czasu może prowadzić do nadwagi a później otyłości. Dobrym rozwiązaniem jest przede wszystkim stawianie na diety zbilansowane, które oparte są na kilku posiłków w ciągu dnia, które pozwalająca regularne dostarczanie organizmowi pewnych dawek energii.

Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie obfitego śniadania, które może być bogate zarówno w tłuszcze jak i cukry. Kakao z rana czy też spożywanie dżemów pozwala na dostarczenie sporej dawki cukrów złożonych, które pozwalają na zapewnienie energii, z której organizm będzie korzystał przez cały dzień.
W ciągu dnia nie warto sięgać po słodycze, które przede wszystkim dostarczają cukrów złożonych, które nie dostarczają energii w krótkim czasie a mogą odkładać się w organizmie. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest postawienie na owoce, które zawierają w sobie dużo więcej cukrów prostych, które mogą szybko po spożyciu dostarczyć energii.
W ciągu dnia spożywanie drugie śniadania, lunchu pozwala na dostarczenie organizmowi mniejszych dawek pokarmu, co pozwala na uniknięcie nadwagi i zachwiania naturalnego metabolizmu w organizmie a jednocześnie pozwala na uniknięcie uczucia głodu oraz uczucia zmęczenia i braku energii. Posiłki w zakresie ilości kalorii muszą być również dostosowane do aktywności każdego dnia, choćby do sposobu wykonywania pracy, ćwiczeń fizycznych.

Comments are closed.

  • Zmieniające się podejście społeczne

    49 lat ago
    Nowoczesność pokazuje nam jak wielkie zmiany, staja się czynnikiem dominującym w naszym świecie, jak bardzo stwierdzenie i wdrażanie zdrowego trybu życia staje się czynnikiem najważniejszym. Oczywiście jakość jaka powodowana jest elementami ciągłego pośpiechu często staje się być czynnikiem dość odsuwanym od nas samych, wiele osób zapomina że zdrowy trybu życia to nie tylko umiejętność…
  • Poznawanie dodatków do potraw w gotowaniu na świecie

    49 lat ago
     Każdy kraj znany jest z tego, iż posiada swą własną, znaczącą dla siebie kuchnię. Z innymi potrawami spotkamy się w Polsce, z innymi we Francji, we Włoszech bądź w Indiach. Kuchnia częstokroć zależy nie tylko od regionu, ale także od danej kultury czy też religii, która może zakazywać pewnym wyznaniom na konsumowanie określonych rzeczy.…
  • Nietypowe połączenia w kuchni

    49 lat ago
    Nowoczesność pokazuje nam jak wielkie możliwości stają się czynnikiem wykorzystywanym przez naszych kucharzy. Kilkanaście lat temu kuchnia japońska, wietnamska, orientalna czy hinduska niestety nie znana była naszym rodakom, orientalne elementy, stawały się czymś nie do końca popieranym. Obecnie zmiany sprawiły że większość z nas docenia możliwości, jakie niesie nam zmieniający się i rozwijający się…
  • Mieć pasję do gotowania

    49 lat ago
    Zawód szefa kuchni może wydawać się mało skomplikowana. Nie ma przecież nic trudnego w wykonywaniu stałych receptur. Trzeba, tak czy inaczej zdawać sobie sprawę z tego, że osoby które przygotowują jedzenie jedynie z zwyczajnych książek kucharskich tak naprawdę nie są kucharzami. Są tylko ludźmi naśladującymi działa wielkich mistrzów. Jak w takim razie zostać mistrzem…
  • Międzynarodowe możliwości, a zmiany smaków

    49 lat ago
    Nowoczesny świat pokazuje nam jak wielkie możliwości stają się odpowiedzią na nasze wymagania, jak wielkie możliwości zaczynają pojawiać się w naszym życiu codziennym. Młode pokolenia doceniają znacznie mocniej jakość prezentowaną przez nowoczesną kuchnie, pojawiają się szkoły kulinarne, czy kursy mające na celu poszerzanie wiedzy, ale także umiejętności w gotowaniu, w łączeniu smaków, niezwykłych możliwości…
Lipiec 2018
P W Ś C P S N
« Maj    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031