Czego nie należy przechowywać w lodówce

Nie należy wierzyć w to, że wszystkie produkty spożywcze będą dłużej świeże, jeśli w porę włożymy je do lodówki. Warto wiedzieć, którym produktom zimno sprzyja, a którym szkodzi. Szczególną uwagę należy zwrócić na warzywa. Dobrym przykładem będą pomidory, które w lodówce są narażone na przebarwienia. Niska temperatura sprawi, że wkrótce pokryją je brzydkie, żółte plamy. Jeśli z kolei włożymy do lodówki ziemniaki, po jakimś czasie staną się słodkie. W przypadku, gdy przekroimy jakiś owoc lub warzywo na pół, należy trzymać tę część owocu w niskich temperaturach, inaczej w bardzo krótkim czasie zgnije. Nigdy nie wkładajmy owoców i warzyw do lodówki w foliowych torebkach. Zapoczątkuje to proces fermentacji, który niekorzystnie wpłynie na ich smak, zapach i jakość. Ponadto przetrzymywanie produktów w tego typu opakowaniach może stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia. Jeśli zapomnimy wyjąć sałatę z woreczka, mogą się wytworzyć szkodliwe związki chemiczne, azotyny. Jeśli mamy w domu olej lniany, warto pamiętać o tym, że w cieple prawdopodobnie znacznie szybciej zjełczeje.

Z kolei oliwę z oliwek lepiej przechowywać w ciemnej szafie, w której panuje temperatura pokojowa. Niektóre warzywa rzeczywiście zachowają dłużej świeżość, jeśli włożymy je do lodówki. Marchewka nie zwiędnie i będzie się wolniej starzała, to samo dotyczy pietruszki. Zimno nie wpłynie także negatywnie na czosnek czy cebulę. Wszelkie grzyby także powinny bezwzględnie znaleźć się w lodówce, gdyż w przeciwnym razie szybko spleśnieją. Mało kto przechowuje w lodówce kawę, ale warto wiedzieć, że zimno pozbawi ją najcenniejszych walorów smakowych. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy dany produkt należy umieścić w lodówce czy nie, wystarczy przypomnieć sobie, jak był przechowywany w sklepie, w którym go nabyliśmy. Jeśli stał w lodówce oznacza to, że niskie temperatury wpływają korzystnie na jego trwałość i jakość. Nie zapominajmy jednak o tym, że niektóre produkty, które w sklepie stały na półce, należy włożyć do lodówki po ich otwarciu, o czym jednak konsument z reguły jest informowany poprzez adekwatną notkę na opakowaniu.

Comments are closed.

  • Otyłość a dieta

    48 lat ago
    Nowoczesny świat pokazuje nam jak wiele osób zaczyna borykać się z problemami czy trudnościami jakie powoduje zła dieta, otyłość, choroby cywilizacyjne, przedwczesne zgony. Niestety zła dieta brak makro i mikro elementów, jakość życia wszystko to powoduje wielkie komplikacje jakie pojawiają się w nowoczesnym świecie. Przerażającym staje się być fakt że najmłodsze pokolenie z dnia…
  • Nowoczesne społeczeństwo a zmiany w kuchni

    48 lat ago
    Nowoczesny świat pokazuje nam jak bardzo nasze kulinarne zamiłowania ulegają zmianie, jak wielkie możliwości stają się odpowiedzią na nasze smaki. Bardzo istotnym czynnikiem staje się umiejętność dostosowania pewnych elementów pojawiających się w nowoczesnym świecie, z czynnikami które stają się być niejako kierowane na zaspokajanie naszych potrzeb. Oczywiście każdy z nas posiada bardzo różnorodne smaki,…
  • Zmieniające się świat, a kulinarne atrakcje

    48 lat ago
    Nowoczesny świat zmienia się nie do poznania, kuchnia staje się miejscem w którym każdy z nas zaczyna w pewien sposób sprawdzać możliwości pojawiające się na naszym nowoczesnym, a zarazem bardzo zmieniającym się rynku. Ważne staje się umiejętne dostrzeganie pewnych różnic jakie pojawiają się w świecie. Nasza otwartość, a także akceptacja odmienności religijnej, kulturowej czy…
  • Samodzielna naprawa zmywarki

    48 lat ago
    Zmywarki to urządzenia, które psują się raczej rzadko, ale jednak. Czasem zdarza się jakaś awaria, która wymaga naprawy. Nie zawsze opłaca się od razu kupować nową – to oczywiste. Niektórzy zabierają się za samodzielną naprawę zmywarki, bo uważają, że ich wiedza w danym zakresie jest wystarczająca, a nie ma sensu płacić za to komuś…
  • Kuchnia okolicznościowa

    48 lat ago
    Boże narodzenie to dla większości ludzi na świecie wyjątkowy okres prawdziwego kontaktu z religią. Istotne okazuje się być, jednak także jedzenie. W tym okresie przyrządza się tradycyjne potrawy rodzinne. W naszym kraju podstawowym daniem królującym w czasie wigilii są napewno ryby. Kupuje się głównie karpie, jednak nie jest to obowiązek, ostatnio częściej gotuje się…
Maj 2018
P W Ś C P S N
« Lut    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031