Dlaczego warto jeść sushi?

Sushi jest coraz bardziej popularną potrawą w Polsce, które pochodzi z kuchni azjatyckiej. Poszczególne składniki sushi mogą bardzo pozytywnie wpływać na zdrowie. Po pierwsze można dostarczyć organizmowi cennych witamin, które znajdują się zarówno w rybach stosowanych w sushi, ale również w ryżu.

Ryż pozwala zapewnić przede wszystkim duże ilości białka. Jednocześnie ryż nie jest kaloryczny, gdyż nie posiada dużych zawartości tłuszczu. W ten sposób w odróżnieniu od mięsa, które również posiada duże ilości białka pozwala dostarczyć ten składnik bez jednoczesnego dostarczania nadmiernych ilości tłuszczu. Jednocześnie w ryż biały posiada węglowodany, które pozwalają na dostarczenie energii, ale z drugiej strony są to proste węglowodany, które bardzo szybko ulegają w organizmie rozkładowi.
Ryż jest bardzo chętnie stosowany przez sportowców, zwłaszcza sportów siłowych, gdyż pozwala na dostarczenie dużych dawek białka, które pozwalają na szybsze budowanie mięśnie. W ryżu znajdują się również liczne składniki mineralne, jak cynk, mangan, kobalt czy fluor. Jednocześnie ryż dostarcza do organizmu wapń, co jest bardzo ważne w dietach, w których nie jest stosowane mięso.
W rybach znajdują się duże ilości tłuszczy, które są zdrowe dla organizmu w stosunku do tłuszczy, które znajdują się w mięsie. W sushi znajdują się również owoce morza, które również dostarczają cennych składników odżywczych. Dobre sushi w Poznaniu, takie jak w http://www.sushi-tokyo.pl/, jest chętnie wybierane przez osoby, które stosują dietę wegetariańską, gdyż jeden posiłek pozwala na dostarczenie dużych dawek energii.

Comments are closed.

  • Orient w kuchni

    48 lat ago
    Nowoczesny świat pokazuje nam jak bardzo zmieniło się nasze postrzeganie odmienności, zupełnie inne smaki zaczynają pojawiać się na naszych stołach, nasze podniebienia łaskotane zostają przez bardzo odległe potrawy stające się naszymi zamiłowaniami. Oczywiście dla jednych z nas orientalna kuchnia to odpowiedź na pojawiające się wymagania, inni nie są w stanie zaakceptować jej i zrozumieć.…
  • Smaki, aromaty, kolory

    48 lat ago
    Dzisiejsza zmieniająca się kuchnia ukazuje nam jakość która stała się czynnikiem wyjątkowo ważnym, oczywiście pojawiają się osoby krytykujące nowoczesną kuchnię, jednak większość osób zachwyca się możliwościami jakie zostają nam zaprezentowane, niezwykłość aromatów, połączeń. Często okazuje się że najbardziej niepasujące z pozoru do siebie czynniki stają się swoistym kluczem do sukcesu. Oczywiście kuchnia i możliwości…
  • Włoskie potrawy

    48 lat ago
    Włosi to prawdziwy kunszt kuchni, który wynika głównie z uwielbienia makaronów, czy też pizzy, która jakby nie patrzeć jest podawana w bardzo różnych formach. To sprawia, że żaden posiłek nie wygląda tak samo co daje nam szansę na przyrządzenie czegoś z klasą i gustem. W sklepach też bardzo często spotykamy się z różnymi makaronami…
  • Smaki zamknięte w daniach

    48 lat ago
    Obecnie świat pokazuje nam jak wielkie możliwości często stawały się być nie docenianymi w nowoczesnym świecie, jak wielkie oferty czy okazje były przekreślane. Rozwój staje się elementem pozwalającym na rozkwit pewnych możliwości, kulinaria stają się bardzo popularna dziedziną naszego życia, każdy znajduje wielkie możliwości w szerokim tego słowa znaczeniu. Powstają szkoły pozwalające na zapoznanie…
  • Niezwykłości na talerzach

    48 lat ago
    Kuchnia staje się miejscem przypominającym laboratorium, nowoczesne możliwości, pewne elementy warte uwagi, ale także okazję do pewnego eksperymentowania, sprawdzania ,komponowania. Dodatkowo ważnym staje się być fakt że każdy z nas jest w stanie w kuchni wykazać się wielką kreatywnością, pomysłowością umiejętnym łączeniem smaków, zapachów, czy serwowanych potraw. Dla jednych kuchnia staje się miejscem w…
Maj 2018
P W Ś C P S N
« Lut    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031