Kuchnia okolicznościowa

23

Boże narodzenie to dla większości ludzi na świecie wyjątkowy okres prawdziwego kontaktu z religią. Istotne okazuje się być, jednak także jedzenie. W tym okresie przyrządza się tradycyjne potrawy rodzinne. W naszym kraju podstawowym daniem królującym w czasie wigilii są napewno ryby. Kupuje się głównie karpie, jednak nie jest to obowiązek, ostatnio częściej gotuje się także śledzie lub klasyczne dorsze. Ważna rzecz to barszcz buraczany. To czysta zupa z buraków z przyprawami. Spożywa się ją w talerzu razem z uszkami grzybowymi lub pije ze szklanki. Przepisów tradycyjnych jest co prawda dużo więcej, ale niebagatelne znacznie ma również ich wpływ na nasze zdrowie. Jedzenie w tym czasie smakuje wyjątkowo- jest pyszne, jednak mimo wszystko niezwykle niezdrowe. Większość serwowanych w wigilię dań cechuje się ciężkością oraz dużą ilością tłuszczu, który razem z alkoholem może być po prostu zabójczy. Należy mimo wszystko zdawać sobie sprawę z tego, że wydarzenia tego typu są tylko raz w roku. Jeśli więc nie będziemy się zbytnio opychać prawdopodobnie w krótkim czasie spalimy wszystkie zjedzone w tym okresie tłuszcze. Tradycja w niektórych sytuacjach okazuje się być o wiele ważniejsza od indywidualnych przekonań oraz trybu życia. Spędzenie przyjemnego czasu z przyjaciółmi jest najistotniejsze!

Comments are closed.

  • Nietypowe połączenia w kuchni

    49 lat ago
    Nowoczesność pokazuje nam jak wielkie możliwości stają się czynnikiem wykorzystywanym przez naszych kucharzy. Kilkanaście lat temu kuchnia japońska, wietnamska, orientalna czy hinduska niestety nie znana była naszym rodakom, orientalne elementy, stawały się czymś nie do końca popieranym. Obecnie zmiany sprawiły że większość z nas docenia możliwości, jakie niesie nam zmieniający się i rozwijający się…
  • Mieć pasję do gotowania

    49 lat ago
    Zawód szefa kuchni może wydawać się mało skomplikowana. Nie ma przecież nic trudnego w wykonywaniu stałych receptur. Trzeba, tak czy inaczej zdawać sobie sprawę z tego, że osoby które przygotowują jedzenie jedynie z zwyczajnych książek kucharskich tak naprawdę nie są kucharzami. Są tylko ludźmi naśladującymi działa wielkich mistrzów. Jak w takim razie zostać mistrzem…
  • Zmieniające się świat, a kulinarne atrakcje

    49 lat ago
    Nowoczesny świat zmienia się nie do poznania, kuchnia staje się miejscem w którym każdy z nas zaczyna w pewien sposób sprawdzać możliwości pojawiające się na naszym nowoczesnym, a zarazem bardzo zmieniającym się rynku. Ważne staje się umiejętne dostrzeganie pewnych różnic jakie pojawiają się w świecie. Nasza otwartość, a także akceptacja odmienności religijnej, kulturowej czy…
  • Co charakteryzuje nasze jedzenie

    49 lat ago
    Klasyczna kuchnia w naszym kraju zależna jest od regionu. Posiada, jednak jeden wspólny mianownik- przyprawy. W Polsce dość mocno przyprawa się nie tylko warzywa, ale również produkty pochodzenia zwierzęcego. Używa się przede wszystkim kopru, selera, czosnku oraz innych dodatków korzennych. Kuchnia polska posiada jak każda inna również niewielkie wady. Największą z nich okazuje się…
  • Słodkie drożdżówki idealne na podwieczorek

    49 lat ago
    Gdy chcemy zdrowo się odżywiać nie możemy zapominać o tym, by korzystać ze zbilansowanych diet. W ten sposób możemy mieć pewność, że dostarczamy organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Jednocześnie jedząc regularnie w ciągu dnia możemy również zapewnić właściwe funkcjonowanie naszego metabolizmu.
Grudzień 2018
P W Ś C P S N
« Lis    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31