Kuchnia okolicznościowa

23

Boże narodzenie to dla większości ludzi na świecie wyjątkowy okres prawdziwego kontaktu z religią. Istotne okazuje się być, jednak także jedzenie. W tym okresie przyrządza się tradycyjne potrawy rodzinne. W naszym kraju podstawowym daniem królującym w czasie wigilii są napewno ryby. Kupuje się głównie karpie, jednak nie jest to obowiązek, ostatnio częściej gotuje się także śledzie lub klasyczne dorsze. Ważna rzecz to barszcz buraczany. To czysta zupa z buraków z przyprawami. Spożywa się ją w talerzu razem z uszkami grzybowymi lub pije ze szklanki. Przepisów tradycyjnych jest co prawda dużo więcej, ale niebagatelne znacznie ma również ich wpływ na nasze zdrowie. Jedzenie w tym czasie smakuje wyjątkowo- jest pyszne, jednak mimo wszystko niezwykle niezdrowe. Większość serwowanych w wigilię dań cechuje się ciężkością oraz dużą ilością tłuszczu, który razem z alkoholem może być po prostu zabójczy. Należy mimo wszystko zdawać sobie sprawę z tego, że wydarzenia tego typu są tylko raz w roku. Jeśli więc nie będziemy się zbytnio opychać prawdopodobnie w krótkim czasie spalimy wszystkie zjedzone w tym okresie tłuszcze. Tradycja w niektórych sytuacjach okazuje się być o wiele ważniejsza od indywidualnych przekonań oraz trybu życia. Spędzenie przyjemnego czasu z przyjaciółmi jest najistotniejsze!

Comments are closed.

  • Dlaczego warto jeść sushi?

    49 lat ago
    Sushi jest coraz bardziej popularną potrawą w Polsce, które pochodzi z kuchni azjatyckiej. Poszczególne składniki sushi mogą bardzo pozytywnie wpływać na zdrowie. Po pierwsze można dostarczyć organizmowi cennych witamin, które znajdują się zarówno w rybach stosowanych w sushi, ale również w ryżu.
  • Dystrybucja i sprzedaż płytek ceramicznych z Poznania

    49 lat ago
    Różnych rozmiarów płytki ceramiczne z poznania poddawane są dystrybucji i sprzedaży w różnych miejscach kraju i za granicą. Oczywiście posiadają one różnych producentów i odmienne kształty oraz kolorystykę, ale nie zmienia to faktu, że najlepsze z nich bardzo dobrze się sprzedają. Poziom ich sprzedaży może być podwyższany także przez wprowadzanie różnego rodzaju rabatów i…
  • Czego nie należy przechowywać w lodówce

    49 lat ago
    Nie należy wierzyć w to, że wszystkie produkty spożywcze będą dłużej świeże, jeśli w porę włożymy je do lodówki. Warto wiedzieć, którym produktom zimno sprzyja, a którym szkodzi. Szczególną uwagę należy zwrócić na warzywa. Dobrym przykładem będą pomidory, które w lodówce są narażone na przebarwienia. Niska temperatura sprawi, że wkrótce pokryją je brzydkie, żółte…
  • Zmieniający się świat, kulinaria od podstaw

    49 lat ago
    Nowoczesność staje się niezwykłym elementem pokazującym każdemu z nas jak wielkie zmiany stają się naszą codziennością, jak wiele elementów staje się czynnikami pozwalające nam na podnoszenie naszych wiadomości, pewne poszerzanie wiedzy w zakresach kulinarnych atrakcji jakie staja się codziennością. Dodatkowo bardzo ważnym elementem staje się pewne możliwe do zaakceptowania bilansowanie zmieniającej się diety ,…
  • Nie kupuj gotowców – zrób lody samodzielnie!

    49 lat ago
    Zakup lodów w sklepie to oczywiście najszybszy sposób na pozyskanie lodów. Jeśli nie mamy czasu oczywiście jest to najszybszy sposób na zakup lodów, które często mogą być dobre jakości, gdy pochodzą od sprawdzonych i markowych producentów. Z drugiej strony gdy chcemy uzyskać lody, które na pewno są zdrowe oraz mają właściwości odżywcze najlepszym rozwiązaniem…
Luty 2019
P W Ś C P S N
« Lis    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728