Kuchnia okolicznościowa

23

Boże narodzenie to dla większości ludzi na świecie wyjątkowy okres prawdziwego kontaktu z religią. Istotne okazuje się być, jednak także jedzenie. W tym okresie przyrządza się tradycyjne potrawy rodzinne. W naszym kraju podstawowym daniem królującym w czasie wigilii są napewno ryby. Kupuje się głównie karpie, jednak nie jest to obowiązek, ostatnio częściej gotuje się także śledzie lub klasyczne dorsze. Ważna rzecz to barszcz buraczany. To czysta zupa z buraków z przyprawami. Spożywa się ją w talerzu razem z uszkami grzybowymi lub pije ze szklanki. Przepisów tradycyjnych jest co prawda dużo więcej, ale niebagatelne znacznie ma również ich wpływ na nasze zdrowie. Jedzenie w tym czasie smakuje wyjątkowo- jest pyszne, jednak mimo wszystko niezwykle niezdrowe. Większość serwowanych w wigilię dań cechuje się ciężkością oraz dużą ilością tłuszczu, który razem z alkoholem może być po prostu zabójczy. Należy mimo wszystko zdawać sobie sprawę z tego, że wydarzenia tego typu są tylko raz w roku. Jeśli więc nie będziemy się zbytnio opychać prawdopodobnie w krótkim czasie spalimy wszystkie zjedzone w tym okresie tłuszcze. Tradycja w niektórych sytuacjach okazuje się być o wiele ważniejsza od indywidualnych przekonań oraz trybu życia. Spędzenie przyjemnego czasu z przyjaciółmi jest najistotniejsze!

Comments are closed.

  • Gotowe zestawy sushi

    49 lat ago
    Długi czas w Polsce promowana była kuchnia śródziemnomorska. Była to jedna z pierwszych kuchni, która trafiła do Polski. Pojawiły się liczne restauracje przede wszystkim wykorzystujące potrawy kuchni włoskiej czy greckiej. Jednocześnie lekkostrawność tej kuchni sprawiała, że wiele osób chcących ograniczyć ilość spożywanych kalorii decydowała się na korzystanie z takich potraw.
  • Problemy z wagą, a pożywienie

    49 lat ago
    Kulinaria staja się elementem który w nowoczesnym świecie przeżywa pewne zmiany, oczywiście z jednej strony pojawiają się bardzo ciekawe miejsca które pozwalają na zasmakowanie bardzo ciekawych dań serwowanych w najróżniejszych zakątkach świata, jednak wiele osób narzeka na ciągły brak czasu, pewna pogoń która staje się wyznacznikiem naszego dzisiejszego życia. Dodatkowo elementem staje się pewne…
  • Wybór dobrego magnezu

    49 lat ago
    W sprzedaży dostępne są różnego rodzaju preparaty magnezowe. Trzeba przyznać, że praktycznie wszystkie dopuszczone do sprzedaży preparaty magnezowe posiadają odpowiednie atesty. Jednak nie oznacza to, że posiadają one taką samą jakość i skuteczność. Dlatego wybór dobrego magnezu nie jest taki prosty. W związku z tym wiele osób przed dokonaniem zakupu konkretnego preparatu magnezowego zasięga…
  • Nietypowe połączenia w kuchni

    49 lat ago
    Nowoczesność pokazuje nam jak wielkie możliwości stają się czynnikiem wykorzystywanym przez naszych kucharzy. Kilkanaście lat temu kuchnia japońska, wietnamska, orientalna czy hinduska niestety nie znana była naszym rodakom, orientalne elementy, stawały się czymś nie do końca popieranym. Obecnie zmiany sprawiły że większość z nas docenia możliwości, jakie niesie nam zmieniający się i rozwijający się…
  • Smaki zamknięte w daniach

    49 lat ago
    Obecnie świat pokazuje nam jak wielkie możliwości często stawały się być nie docenianymi w nowoczesnym świecie, jak wielkie oferty czy okazje były przekreślane. Rozwój staje się elementem pozwalającym na rozkwit pewnych możliwości, kulinaria stają się bardzo popularna dziedziną naszego życia, każdy znajduje wielkie możliwości w szerokim tego słowa znaczeniu. Powstają szkoły pozwalające na zapoznanie…
Maj 2019
P W Ś C P S N
« Lut    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031