Mieć pasję do gotowania

11

Zawód szefa kuchni może wydawać się mało skomplikowana. Nie ma przecież nic trudnego w wykonywaniu stałych receptur. Trzeba, tak czy inaczej zdawać sobie sprawę z tego, że osoby które przygotowują jedzenie jedynie z zwyczajnych książek kucharskich tak naprawdę nie są kucharzami. Są tylko ludźmi naśladującymi działa wielkich mistrzów. Jak w takim razie zostać mistrzem kulinarnym? Pierwsza sprawa to z całą pewnością wyczucie języka. Im lepiej rozwinięte zmysły smaku tym więcej smaków konkretna osoba będzie umiała rozróżnić. Także z tego względu znacznie lepiej idzie jej opracowywanie nowych przepisów i wyłapywanie różnorodnych nut smakowych. Prawdziwy kucharz musi cechować się też szczególnymi umiejętnościami oraz doświadczeniem. Należy znać dużo dodatków oraz mięs czy warzyw po to aby potrafić umiejętnie je wykorzystywać. Warto wspomnieć również o tym, że zawód ten wiąże się z dużą odpowiedzialnością i stałym stresem, który należy przezwyciężać. Kucharz musi być w stanie pracować w krótkim czasie i przyjmować konstruktywną krytykę. Specjalista musi oprócz tego umieć zarządzać grupą pomocników, zaplanować i kontrolować ich pracę. Nie jest to więc praca tak mało skomplikowana jak na pierwszy rzut oka moglibyśmy stwierdzić!

Comments are closed.

  • Mężczyzna w kuchni – Strach się bać?

    48 lat ago
    Każdy wie, że prawdziwym mistrzem rondla może być tylko mężczyzna. Kto widział, żeby w szanującej się restauracji szefem kuchni była kobieta? Dlaczego zatem wciąż tak trudno przekonać mężczyzn do samodzielnego przyrządzania posiłków w domu? Większość woli poczekać, aż ich partnerka lub żona weźmie sprawę w swoje ręce i poda gotowy posiłek. Zdarzają się jednak…
  • Młode pokolenie, a otyłość

    48 lat ago
    Młode pokolenie staje się elementem pokazującym nam jak wielkie błędy popełniane są przez nas dorosłych, wiele osób zaczyna dostrzegać problemy jakie niesie ze sobą otyłość. Nasze dzieci zaczynają tyć na potęgę, okazuje się niestety że my sami także znacznie odbiegamy już od standardów jakie kilkanaście lat temu były pewnym czynnikiem współczesnego rozwoju. Pojawiające się…
  • Dlaczego warto jeść sushi?

    48 lat ago
    Sushi jest coraz bardziej popularną potrawą w Polsce, które pochodzi z kuchni azjatyckiej. Poszczególne składniki sushi mogą bardzo pozytywnie wpływać na zdrowie. Po pierwsze można dostarczyć organizmowi cennych witamin, które znajdują się zarówno w rybach stosowanych w sushi, ale również w ryżu.
  • Otyłość a możliwości nowoczesnego świata

    48 lat ago
    Zmiany jakie staja się zauważalne w dzisiejszym społeczeństwie niestety są bardzo niepokojące, coraz większa ilość społeczeństwa posiada ość poważny problem z utrzymaniem prawidłowej wagi ciała. Oczywiście w jednych przypadkach spowodowane jest to chorobą, ale niestety w większości pojawiające się wahania staja się czynnikiem powodowanym przez lenistwo. Szybkie przekąski, wielka ilość cukrów, tłuszczów i węglowodanowych…
  • Czym jest kamica nerkowa

    48 lat ago
    Jak to się popularnie mówi, różne choroby chodzą po ludziach. Przyczyniają się do wielu dolegliwości, osłabiają organizm i zakłócają dobre samopoczucie. Tak naprawdę niektórzy nawet nie wiedzą o tym, że na coś chorują. Są choroby, które we wczesnym stadium w ogóle nie ujawniają objawów.
Maj 2018
P W Ś C P S N
« Lut    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031