Nie kupuj gotowców – zrób lody samodzielnie!

Zakup lodów w sklepie to oczywiście najszybszy sposób na pozyskanie lodów. Jeśli nie mamy czasu oczywiście jest to najszybszy sposób na zakup lodów, które często mogą być dobre jakości, gdy pochodzą od sprawdzonych i markowych producentów. Z drugiej strony gdy chcemy uzyskać lody, które na pewno są zdrowe oraz mają właściwości odżywcze najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie lodów w warunkach domowych.

Na rynku lodów można znaleźć wiele lodów naturalnych, ale przygotowane w domach lody smakują zupełnie inaczej, więc od czasu do czasu warto poświęcić trochę czasu i stworzyć lody samodzielnie. Do najprostszych w przygotowaniu lodów można zaliczyć te oparte na masie z mleka oraz smaku waniliowym.
Jeśli chcemy przygotować lody z owoców wówczas niezbędne jest wybranie owoców, które można zblendować a następnie dodać do masy, z której przygotowywane są lody. Do owoców, które doskonale nadają się do przygotowania z nich lodów można zaliczyć bardzo łatwo dostępne latem truskawki, ale można również postawić na owoce dostępne przez cały rok w świeżej postaci, jak banany.
Przy przygotowywaniu lodów najwięcej czasu zajmuje  samo przygotowanie składników oraz zagotowanie masy. Następnie taka masa trafia do lodówki. Po zamrożeniu można następnego dnia po zmrożeniu się masy korzystać z przygotowanych z naturalnych składników lodów. Atutem tak przygotowanych lodów jest to, że posiadają one bardzo dużo właściwości odżywczych w postaci zarówno minerałów a przede wszystkim witamin, które zawierały świeże owoce.

Comments are closed.

  • Co jeść, by mieć energię na cały dzień?

    48 lat ago
    Zachowanie energii przez cały dzień jest bardzo ważne, gdyż przede wszystkim pozwala na sprawne wykonywanie wszystkich czynności a jednocześnie na uniknięcie podjadania, które niestety w dłuższym okresie czasu może prowadzić do nadwagi a później otyłości. Dobrym rozwiązaniem jest przede wszystkim stawianie na diety zbilansowane, które oparte są na kilku posiłków w ciągu dnia, które…
  • Jakie przyprawy uważamy za najpopularniejsze

    48 lat ago
    Dostarczanie organizmowi pożywienia to jedna z najważniejszych potrzeb człowieka. Trzeba, jednak pamiętać, że jedzenie to również wrażenia smakowe. Jak w takim razie ubarwić sobie zwyczajne jedzenie? Konieczne do tego będą przede wszystkim przyprawy. W naszej kulturze przyprawy to głównie wszystkie natki i zioła. Są nie są zbyt wyraziste, ale nie można zaprzeczyć, że dodają…
  • Nietypowe połączenia w kuchni

    48 lat ago
    Nowoczesność pokazuje nam jak wielkie możliwości stają się czynnikiem wykorzystywanym przez naszych kucharzy. Kilkanaście lat temu kuchnia japońska, wietnamska, orientalna czy hinduska niestety nie znana była naszym rodakom, orientalne elementy, stawały się czymś nie do końca popieranym. Obecnie zmiany sprawiły że większość z nas docenia możliwości, jakie niesie nam zmieniający się i rozwijający się…
  • Smaki zamknięte w daniach

    48 lat ago
    Obecnie świat pokazuje nam jak wielkie możliwości często stawały się być nie docenianymi w nowoczesnym świecie, jak wielkie oferty czy okazje były przekreślane. Rozwój staje się elementem pozwalającym na rozkwit pewnych możliwości, kulinaria stają się bardzo popularna dziedziną naszego życia, każdy znajduje wielkie możliwości w szerokim tego słowa znaczeniu. Powstają szkoły pozwalające na zapoznanie…
  • Co charakteryzuje nasze jedzenie

    48 lat ago
    Klasyczna kuchnia w naszym kraju zależna jest od regionu. Posiada, jednak jeden wspólny mianownik- przyprawy. W Polsce dość mocno przyprawa się nie tylko warzywa, ale również produkty pochodzenia zwierzęcego. Używa się przede wszystkim kopru, selera, czosnku oraz innych dodatków korzennych. Kuchnia polska posiada jak każda inna również niewielkie wady. Największą z nich okazuje się…
Kwiecień 2018
P W Ś C P S N
« Lut    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30