Zakup lodów w sklepie to oczywiście najszybszy sposób na pozyskanie lodów. Jeśli nie mamy czasu oczywiście jest to najszybszy sposób na zakup lodów, które często mogą być dobre jakości, gdy pochodzą od sprawdzonych i markowych producentów. Z drugiej strony gdy chcemy uzyskać lody, które na pewno są zdrowe oraz mają właściwości odżywcze najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie lodów w warunkach domowych.

Na rynku lodów można znaleźć wiele lodów naturalnych, ale przygotowane w domach lody smakują zupełnie inaczej, więc od czasu do czasu warto poświęcić trochę czasu i stworzyć lody samodzielnie. Do najprostszych w przygotowaniu lodów można zaliczyć te oparte na masie z mleka oraz smaku waniliowym.
Jeśli chcemy przygotować lody z owoców wówczas niezbędne jest wybranie owoców, które można zblendować a następnie dodać do masy, z której przygotowywane są lody. Do owoców, które doskonale nadają się do przygotowania z nich lodów można zaliczyć bardzo łatwo dostępne latem truskawki, ale można również postawić na owoce dostępne przez cały rok w świeżej postaci, jak banany.
Przy przygotowywaniu lodów najwięcej czasu zajmuje  samo przygotowanie składników oraz zagotowanie masy. Następnie taka masa trafia do lodówki. Po zamrożeniu można następnego dnia po zmrożeniu się masy korzystać z przygotowanych z naturalnych składników lodów. Atutem tak przygotowanych lodów jest to, że posiadają one bardzo dużo właściwości odżywczych w postaci zarówno minerałów a przede wszystkim witamin, które zawierały świeże owoce.

  Zamrażanie owoców