Obiad na każdą kieszeń

połączenia w kuchniGdy zbliża się koniec miesiąca z reguły nasz portfel świeci pustkami. Na ten kryzysowy czas warto przemyśleć plan posiłków. Mimo że ceny produktów spożywczych co roku idą w górę, ugotowanie niedrogiego i pożywnego posiłku nie jest niemożliwe. Zapewne nie będą to wyrafinowane obiady, ale za to sycące i w miarę możliwości zdrowe. Większość tanich pomysłów na obiad bazuje na ziemniakach lub makaronie, ponieważ te produkty stanowią bazę, z której możemy stworzyć wiele przeróżnych wariantów posiłków. Ziemniaki to nie tylko dodatek do mięs czy ryb, mogą być także daniem samym w sobie. Smakują wyśmienicie zarówno pod postacią placków ziemniaczanych lub zupy kartoflanej z soczewicą. Placki można urozmaicić zapiekając je pomidorami, brokułami lub żółtym serem. Gdy już nam się znudzą, warto zastanowić się nad upieczeniem zapiekanki ziemniaczanej. Wystarczy kawałek kiełbasy i trochę cebuli, aby stworzyć sycące danie, które przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Niestety, aby móc upiec tego typu zapiekankę, musimy wpierw zainwestować w naczynie żaroodporne.

Będzie to jednorazowy wydatek, który zapewne już po krótkim czasie nam się zwróci. Jeśli mamy w domu przecier pomidorowy i kilka przypraw, warto ugotować typowo włoskie spaghetti. Nie musimy ubolewać nad tym, że tańszy wariant nie będzie zawierał mięsa, dzięki temu będzie znacznie zdrowszy. Szczególnie dzieci uwielbiają długi makaron, a jeśli dodamy bazylii i tymianku, zapach sosu pomidorowego niewątpliwie przyciągnie także pozostałych domowników. Jeśli mamy ochotę zjeść obiad na słodko, niedrogą alternatywę stanowią naleśniki z dżemem. Dzieciom warto podać posiłek bogaty w białko, dlatego jeśli nie stać nas na zakup mięsa, spróbujmy je czymś zastąpić, przykładowo tuńczykiem, który także świetnie nadaje się jako dodatek do spaghetti. Pamiętajmy, że nasze zdrowie jest najcenniejsze i nie powinno ucierpieć na naszym chwilowym braku gotówki. Osoby, które mają wrażliwy żołądek i preferują dania bardziej dietetyczne mogę ugotować ziemniaki na parze i zjeść je z jogurtem naturalnym lub kefirem. Dla bardziej wymagających kefir można zastąpić sosem tzatziki.

Comments are closed.

  • Remont – jak się za to zabrać?

    48 lat ago
    W każdym większym mieście w kraju znajdziemy jeden z popularnych marketów budowlanych, o szerokim wyborze materiałów niezbędnych do wykończenia lub wyremontowania naszych czterech kątów. O ile mamy ten przywilej mieszkania w dużym mieście, częste wizyty w tego rodzaju miejscach nie stanowią problemu, co jednak gdy pochodzimy z mniejszej miejscowości, a chcielibyśmy jedynie obejrzeć wzory…
  • Młode pokolenie, a nadwaga

    48 lat ago
    Nowoczesny świat pokazuje nam jak wielkim problemem, ale także jak wielka przeszkodą staje się nadwaga. Przepełniona w cukry, tłuszcze i węglowodany dieta w bardzo szybkim czasie pokazuje nam jak wielkie problemy stają się dla wielkiej części społeczeństwa przeszkodą nie do pokonania. Oczywiście istnieją osoby umiejętnie selekcjonujące naszą dietę, pewien racjonalizm staje się kluczem do…
  • Mieć pasję do gotowania

    48 lat ago
    Zawód szefa kuchni może wydawać się mało skomplikowana. Nie ma przecież nic trudnego w wykonywaniu stałych receptur. Trzeba, tak czy inaczej zdawać sobie sprawę z tego, że osoby które przygotowują jedzenie jedynie z zwyczajnych książek kucharskich tak naprawdę nie są kucharzami. Są tylko ludźmi naśladującymi działa wielkich mistrzów. Jak w takim razie zostać mistrzem…
  • Jak urządzić kuchnię?

    48 lat ago
    Żeby urządzić w dobry sposób swoją kuchnię, należy przede wszystkim brać pod uwagę zasady trójkąta roboczego. Najistotniejszą rzeczą jest przede wszystkim zmieszczenie w maksymalnej bliskości zlewozmywaka, lodówki oraz kuchenki, na której będziemy gotować wszystkie potrawy. Zasada jest prosta – sprzęty muszą być rozłożone względem trójkąta równobocznego, na którym wierzchołki trójkąta stanowią konkretne sprzęty kuchenne,…
  • Nietypowe połączenia w kuchni

    48 lat ago
    Nowoczesność pokazuje nam jak wielkie możliwości stają się czynnikiem wykorzystywanym przez naszych kucharzy. Kilkanaście lat temu kuchnia japońska, wietnamska, orientalna czy hinduska niestety nie znana była naszym rodakom, orientalne elementy, stawały się czymś nie do końca popieranym. Obecnie zmiany sprawiły że większość z nas docenia możliwości, jakie niesie nam zmieniający się i rozwijający się…
Grudzień 2017
P W Ś C P S N
« Sie    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031