Obiad na każdą kieszeń

połączenia w kuchniGdy zbliża się koniec miesiąca z reguły nasz portfel świeci pustkami. Na ten kryzysowy czas warto przemyśleć plan posiłków. Mimo że ceny produktów spożywczych co roku idą w górę, ugotowanie niedrogiego i pożywnego posiłku nie jest niemożliwe. Zapewne nie będą to wyrafinowane obiady, ale za to sycące i w miarę możliwości zdrowe. Większość tanich pomysłów na obiad bazuje na ziemniakach lub makaronie, ponieważ te produkty stanowią bazę, z której możemy stworzyć wiele przeróżnych wariantów posiłków. Ziemniaki to nie tylko dodatek do mięs czy ryb, mogą być także daniem samym w sobie. Smakują wyśmienicie zarówno pod postacią placków ziemniaczanych lub zupy kartoflanej z soczewicą. Placki można urozmaicić zapiekając je pomidorami, brokułami lub żółtym serem. Gdy już nam się znudzą, warto zastanowić się nad upieczeniem zapiekanki ziemniaczanej. Wystarczy kawałek kiełbasy i trochę cebuli, aby stworzyć sycące danie, które przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Niestety, aby móc upiec tego typu zapiekankę, musimy wpierw zainwestować w naczynie żaroodporne.

Będzie to jednorazowy wydatek, który zapewne już po krótkim czasie nam się zwróci. Jeśli mamy w domu przecier pomidorowy i kilka przypraw, warto ugotować typowo włoskie spaghetti. Nie musimy ubolewać nad tym, że tańszy wariant nie będzie zawierał mięsa, dzięki temu będzie znacznie zdrowszy. Szczególnie dzieci uwielbiają długi makaron, a jeśli dodamy bazylii i tymianku, zapach sosu pomidorowego niewątpliwie przyciągnie także pozostałych domowników. Jeśli mamy ochotę zjeść obiad na słodko, niedrogą alternatywę stanowią naleśniki z dżemem. Dzieciom warto podać posiłek bogaty w białko, dlatego jeśli nie stać nas na zakup mięsa, spróbujmy je czymś zastąpić, przykładowo tuńczykiem, który także świetnie nadaje się jako dodatek do spaghetti. Pamiętajmy, że nasze zdrowie jest najcenniejsze i nie powinno ucierpieć na naszym chwilowym braku gotówki. Osoby, które mają wrażliwy żołądek i preferują dania bardziej dietetyczne mogę ugotować ziemniaki na parze i zjeść je z jogurtem naturalnym lub kefirem. Dla bardziej wymagających kefir można zastąpić sosem tzatziki.

Comments are closed.

  • Nowoczesność w stosowaniu diet cud

    49 lat ago
    Wiele osób borykających się z nadwaga jasno i głośno komunikuje, że przeszło już wiele diet i w większości początkowa waga powróciła. Działanie jest dość logiczne, dostosowując jakiekolwiek diety ważnym czynnikiem staje się umiejętne jej wprowadzanie, dobieranie zgodnie z jakoś ia naszego życia, pewnymi regulacjami dla organizmu. Diametralna zmiana stylu życia, pewne ograniczanie kalorii jest…
  • Dla kogo hurtownia alkoholi

    49 lat ago
    Z szerokiej oferty hurtowni alkoholi mogą korzystać niemal wszyscy. Ograniczeniem czasami jest to, że tego typu punkty sprzedażowe nie prowadzą sprzedaży detalicznej, ponieważ jest im dużo łatwiej prowadzić tylko i wyłącznie sprzedaż hurtową w oparciu o faktury VAT. Z tego powodu, z zakupu mogą zostać wyłączone osoby fizyczne, które nie prowadzą działalności gospodarczej, lub…
  • Zmieniające się świat, a kulinarne atrakcje

    49 lat ago
    Nowoczesny świat zmienia się nie do poznania, kuchnia staje się miejscem w którym każdy z nas zaczyna w pewien sposób sprawdzać możliwości pojawiające się na naszym nowoczesnym, a zarazem bardzo zmieniającym się rynku. Ważne staje się umiejętne dostrzeganie pewnych różnic jakie pojawiają się w świecie. Nasza otwartość, a także akceptacja odmienności religijnej, kulturowej czy…
  • Otyłość, a kulinaria, czyli o czym warto pamiętać

    49 lat ago
    Nowoczesny świat pokazuje nam niestety jak wielki trudności staja się dla naszego społeczeństwa dość wielką przeszkoda i trudnością w utrzymaniu zdrowia i jakości naszego życia. Okazuje się że wiele osób niestety nie ma pewnej dozy samokontroli, a także umiejętnego podchodzenia do możliwości proponowanych nam przez świat, w społeczeństwie niestety zaczyna panować dość niepokojące zjawisko…
  • Dlaczego warto jeść sushi?

    49 lat ago
    Sushi jest coraz bardziej popularną potrawą w Polsce, które pochodzi z kuchni azjatyckiej. Poszczególne składniki sushi mogą bardzo pozytywnie wpływać na zdrowie. Po pierwsze można dostarczyć organizmowi cennych witamin, które znajdują się zarówno w rybach stosowanych w sushi, ale również w ryżu.
Sierpień 2018
P W Ś C P S N
« Lip    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031