Zamrażanie owoców

zdrowego trybuLatem nam ich nie brakuje, jednak zimą szybko za nimi tęsknimy: świeże owoce to bardzo ważny składnik naszej diety. W prawdzie są dość kaloryczne i zawierają sporo cukru, jednak są też niezwykle cennym źródłem witamin. Mrożenie owoców nie bez powodu staje się coraz modniejsze: ujemna temperatura nie sprawi, że owoce stracą aromat, w dodatku smakują równie dobrze jak świeże zachowując przy tym swe wartości odżywcze. Zatem warto wysilić się latem i zatroszczyć się o zapas mrożonek, abyśmy i zimą mogli cieszyć się wyśmienitym smakiem truskawek czy malin. W dzisiejszych czasach jesteśmy otoczeni chemią, coraz trudniej kupić produkt, który nie zawiera sztucznych dodatków. Właśnie to jest kolejnym argumentem przemawiającym za zamrażaniem owoców: mrożonki możemy zrobić z łatwością sami w domu i nie potrzebne nam są do tego żadne konserwanty. Szczególnie zimą nasz organizm cierpi na niedobór wielu składników mineralnych i z pewnością będzie nam wdzięczny za każdą dodatkową dawkę witamin.

Przed zamrożeniem pamiętajmy o tym, aby dokładnie umyć owoce, a następnie odczekać, aż będą suche. Nigdy nie należy mrozić mokrych owoców, ponieważ wpływa to bardzo niekorzystnie na ich jakość oraz wygląd (mogą się zniekształcić). Typowe owoce letnie najlepiej włożyć do zamrażarki w szczelnych torebkach lub odpowiednich pojemnikach. Jeśli chcemy zamrozić owoce typowo jesiennie, które z reguły zawierają pestki, pamiętajmy koniecznie o ich usunięciu. Zanim umieścimy owoce w zamrażarce warto rzucić okiem na instrukcję obsługi, w której nieraz również znajdziemy cenne porady odpowiednie dla naszego konkretnego modelu. Jeśli mamy zamiar przechowywać owoce dłużej niż przez rok, należy je przed zamrożeniem posypać cukrem. Zalecana ilość to 25 dag na każdy kilogram owoców. Pamiętajmy, że jeśli już rozmrozimy owoce, musimy je spożyć, ponieważ nie wolno zamrażać ich ponownie. Z mrożonych owoców można przyrządzić pyszne kompoty. Wystarczy zagotować wodę, posłodzić ją i zalać owoce. Nie ma potrzeby czekać, aż owoce się rozmrożą. Jeśli mamy ochotę na aromatyczny koktajl, wystarczy, jeśli bez rozmrażania wrzucimy je do mleka czy jogurtu, a następnie zmiksujemy.

Comments are closed.

  • Problematyka otyłości ,a nowoczesność

    49 lat ago
    Nowoczesny zmieniający się świat niestety pokazuje nam jak wielkie błędy popełniane są przez nasze społeczeństwo. Dodatkowo niestety okazuje się że nasz bardzo zmieniający się tryb życia sprawia że tracimy pewien zdrowy rozsądek także w dziedzinie jaka staje się jedzenie. Brak pewnych norm. Minimalizowanie aktywności fizycznej, ale także sięganie po bardzo niezdrowe i kaloryczne przekąski…
  • Niezwykłości na talerzach

    49 lat ago
    Kuchnia staje się miejscem przypominającym laboratorium, nowoczesne możliwości, pewne elementy warte uwagi, ale także okazję do pewnego eksperymentowania, sprawdzania ,komponowania. Dodatkowo ważnym staje się być fakt że każdy z nas jest w stanie w kuchni wykazać się wielką kreatywnością, pomysłowością umiejętnym łączeniem smaków, zapachów, czy serwowanych potraw. Dla jednych kuchnia staje się miejscem w…
  • Młodzież a problemy cywilizacyjne

    49 lat ago
    Coraz większy odsetek młodych osób zaczyna borykać się z komplikacjami i problemami jakie niesie ze sobą niezdrowa dieta. Smaki młodego pokolenia stają się bardzo chemiczne, niezdrowe przekąski, dania serwowane w barach szybkiej obsługi, malejąca ilość ruchu czy uprawianego sportu bardzo szybko przekłada się na tycie młodzieży i dzieci. Koniecznością staje się pewne uświadamianie jak…
  • Młode pokolenie, a otyłość

    49 lat ago
    Młode pokolenie staje się elementem pokazującym nam jak wielkie błędy popełniane są przez nas dorosłych, wiele osób zaczyna dostrzegać problemy jakie niesie ze sobą otyłość. Nasze dzieci zaczynają tyć na potęgę, okazuje się niestety że my sami także znacznie odbiegamy już od standardów jakie kilkanaście lat temu były pewnym czynnikiem współczesnego rozwoju. Pojawiające się…
  • Smaki zamknięte w daniach

    49 lat ago
    Obecnie świat pokazuje nam jak wielkie możliwości często stawały się być nie docenianymi w nowoczesnym świecie, jak wielkie oferty czy okazje były przekreślane. Rozwój staje się elementem pozwalającym na rozkwit pewnych możliwości, kulinaria stają się bardzo popularna dziedziną naszego życia, każdy znajduje wielkie możliwości w szerokim tego słowa znaczeniu. Powstają szkoły pozwalające na zapoznanie…
Wrzesień 2018
P W Ś C P S N
« Lip    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930