Indukcyjne płyty kuchenne stały się bardzo popularne w ostatnim czasie. Są szybkie, wydajne i pozwala na oszczędność energii. Działają one jednak inaczej niż tradycyjne płyty grzejne. W niniejszym artykule przyjrzymy się zasadom działania indukcji w kuchni oraz porównamy ją z innymi rodzajami kuchenek.
Jak działa indukcja w kuchni?
Indukcyjna płyta grzejna działa poprzez generowanie pola elektromagnetycznego, które wytwarza energię, a następnie przenosi ją na podstawę garnka lub patelni. Dzięki temu jedynie naczynia jakie działają z takimi płytami to te zrobione ze specjalnego materiału – ferromagnetycznego, a więc takie, w których zastosowano np. stal. Pola magnetyczne generowane przez płyty stają się wytwarzane tylko podczas umieszczenia na nich garnka lub patelni, więc nie ma ryzyka oparzeń innych przedmiotów znajdujących się w ich bliskim sąsiedztwie.
Porównanie z tradycyjnymi płytami grzejnymi
Chociaż tradycyjne kuchenki gazowe mogą wydawać się tańszym rozwiązaniem, to może odnosić się to wyłącznie doładowania paliwa przy zimnych płytach i w okresie eksploatacyjnym 5 lat. W przypadku kuchenek indukcyjnych są one znacznie bardziej wydajne, kosztują mniej w eksploatacji, łatwiej czyszczenie i są chętnie wybierane ze względu na swoją łatwość obsługi (np. ustawienie temperatury i czasu przygotowywania potrawy).
Poza tym, tradycyjne płyty grzejne (zarówno gazowe, jak i elektryczne) działają w inny sposób niż płyty indukcyjne. W przypadku płyt grzejnych, ciepło przenoszone jest za pomocą światła lub (w przypadku standardowych płyt kuchenych) z trybem na kaloryfery,…
Zalety korzystania z indukcji w kuchni
* Po pierwsze, takie płyty są znacznie bardziej wydajne w zużyciu energii niż tradycyjne, co równocześnie oznacza niższe rachunki za energię elektryczną.
* Po drugie, indukcyjna płyta grzejna wymaga znacznie mniej czasu na nagrzanie się niż gazowa lub elektryczna, co oznacza, że można szybciej gotować i oszczędzać cenny czas.
* Po trzecie, wybierając płyty indukcyjne, kuchnia pozostaje czysta, co oznacza, że łatwiej ją doczyścić niż w przypadku innych typów kuchenek. Jest to szczególnie istotne dla osób, które uwielbiają przygotowywać smaczne potrawy, ale nie lubią spędzać godzin na sprzątanie kuchni.
* Po czwarte, dzięki tej technologii można uniknąć przypadkowych oparzeń lub spalenia naczyń, co jest szczególnie ważne dla rodzin z małymi dziećmi oraz dla osób starszych.
Podsumowanie
Indukcyjne płyty kuchenne to innowacyjna technologia, która zapewnia wiele zalet w porównaniu do tradycyjnych rozwiązań. Są szybkie, energooszczędne, a jednocześnie łatwe w utrzymaniu czystości. Mimo, iż są one droższe w zakupie niż tradycyjne kuchenki gazowe, to w dalszym ciągu można je znacznie zaoszczędzić na rachunkach za prąd. Zdecydowanie warto rozważyć ich zakup przy wyposażaniu kuchni.