Jak korzystać z blendera w kuchni – 5 prostych i pysznych przepisów

Blender to urządzenie, które zawsze kojarzyło mi się z przygotowywaniem koktajli i smoothie. Ale okazuje się, że ten sprzęt może być wykorzystywany do przygotowania wielu innych pysznych potraw. W tym artykule przedstawimy 5 prostych i łatwych przepisów, które możesz przygotować w kuchni, korzystając z blendera.

1. Zupa pomidorowa

Blender to idealne narzędzie do przygotowania gładkiej i kremowej zupy pomidorowej. Wystarczy, że usuniesz szypułki i pokroisz pomidory na ćwiartki. Następnie włóż je do blendera i dodaj posiekany czosnek, cebulę, sól, pieprz i kilka łyżek oliwy. Mieszaj, aż powstanie jednolity sos. Wlej go do garnka i gotuj na wolnym ogniu, aż zupa uzyska odpowiednią konsystencję.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka łyżek oliwy

2. Krem bananowy

Blender to doskonałe narzędzie do przygotowania pysznych i zdrowych koktajli na bazie bananów. Wymieszaj dwa dojrzałe banany z 250 ml mleka kokosowego i kubkiem jogurtu naturalnego. Dodaj łyżeczkę miodu i odrobinę cynamonu. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Koktajl bananowy podany z kostkami lodu to świetna przekąska, która dostarczy nam mnóstwo energii.

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 250 ml mleka kokosowego
  • kubek jogurtu naturalnego
  • łyżeczka miodu
  • odrobina cynamonu

3. Hummus

Hummus to pyszna, zdrowa i bardzo łatwa do przygotowania pasta, która może być serwowana z warzywami lub chlebem pita. Wystarczy, że zmiksujesz puszkę ciecierzycy z sokiem z połowy cytryny, łyżeczką miodu, kilkoma ząbkami czosnku, łyżką tahini, solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie zmiksuj na bardzo gładką masę. Hummus możesz przechowywać w zamkniętym słoiku przez kilka dni w lodówce.

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • sok z ½ cytryny
  • łyżeczka miodu
  • kilka ząbków czosnku
  • łyżka tahini
  • sól i pieprz do smaku
  Jak czyścić stal nierdzewną w kuchni

4. Sos do sałatek

Blender to idealne narzędzie do przygotowania pysznego sosu do sałatek. Wystarczy, że zmiksujesz w nim ¼ szklanki oliwy z oliwek, 3 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki miodu, 1 posiekany ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku. Sos możesz zakorkować i przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Składniki:

  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

5. Sos pomarańczowy do mięsa

Blender to również świetne narzędzie do przygotowania pysznego sosu pomarańczowego, który idealnie pasuje do mięs. Wystarczy, że zmiksujesz jedną obraną pomarańczę, łyżkę octu balsamicznego, łyżkę miodu, łyżeczkę musztardy, sól i pieprz do smaku. Sos możesz podawać z grillowanymi mięsami lub kurczakiem.

Składniki:

  • 1 obrana pomarańcza
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka miodu
  • łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Podsumowanie

Jak widać, blender to bardzo wszechstronne narzędzie, które może przydać się w kuchni nie tylko przy przygotowywaniu koktajli i smoothie. Oto nasze 5 propozycji na wykorzystanie blenera. Spróbuj i daj nam znać, który przepis Ci najbardziej smakował.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *