Dostarczanie organizmowi pożywienia to jedna z najważniejszych potrzeb człowieka. Trzeba, jednak pamiętać, że jedzenie to również wrażenia smakowe. Jak w takim razie ubarwić sobie zwyczajne jedzenie? Konieczne do tego będą przede wszystkim przyprawy. W naszej kulturze przyprawy to głównie wszystkie natki i zioła. Są nie są zbyt wyraziste, ale nie można zaprzeczyć, że dodają wiele smaku i aromatu głównie wołowinie. Bardzo wyraziste przyprawy pochodzą też ze wschodu, czyli na przykład Japonii i Arabii. Tutaj stawia się na przyprawy korzenne posiadające na przykład niezwykle palący oraz charakterystyczny smak. Należy więc powiedzieć, że jeżeli zależy nam na tym aby zaskoczyć rodzinę innym smakiem nawet najzwyklejszego dania należy nieco zmienić przyprawy. Należy nadmienić też, że przyprawy nie zawsze są jedynie słone. Całkiem często w kuchni istotne są również dodatki dodające słodyczy. Niestety wyliczanie dawek przypraw to trudna sztuka oraz radzą sobie w tym tylko niektórzy. Na pewno wszystkiego można się nauczyć, aczkolwiek konieczne jest tutaj dobre wsparcie mistrza i zacięcie. Niektórzy twierdzą, że im mocniej przyprawione jedzenie tym lepiej, jednakowoż ze wszystkim trzeba postępować z wyczuciem. Zbyt duża ilość dodatków także nie jest lubiana, jeśli chodzi o pożywienie.