23

Boże narodzenie to dla większości ludzi na świecie wyjątkowy okres prawdziwego kontaktu z religią. Istotne okazuje się być, jednak także jedzenie. W tym okresie przyrządza się tradycyjne potrawy rodzinne. W naszym kraju podstawowym daniem królującym w czasie wigilii są napewno ryby. Kupuje się głównie karpie, jednak nie jest to obowiązek, ostatnio częściej gotuje się także śledzie lub klasyczne dorsze. Ważna rzecz to barszcz buraczany. To czysta zupa z buraków z przyprawami. Spożywa się ją w talerzu razem z uszkami grzybowymi lub pije ze szklanki. Przepisów tradycyjnych jest co prawda dużo więcej, ale niebagatelne znacznie ma również ich wpływ na nasze zdrowie. Jedzenie w tym czasie smakuje wyjątkowo- jest pyszne, jednak mimo wszystko niezwykle niezdrowe. Większość serwowanych w wigilię dań cechuje się ciężkością oraz dużą ilością tłuszczu, który razem z alkoholem może być po prostu zabójczy. Należy mimo wszystko zdawać sobie sprawę z tego, że wydarzenia tego typu są tylko raz w roku. Jeśli więc nie będziemy się zbytnio opychać prawdopodobnie w krótkim czasie spalimy wszystkie zjedzone w tym okresie tłuszcze. Tradycja w niektórych sytuacjach okazuje się być o wiele ważniejsza od indywidualnych przekonań oraz trybu życia. Spędzenie przyjemnego czasu z przyjaciółmi jest najistotniejsze!

  Poznawanie dodatków do potraw w gotowaniu na świecie