Zawód szefa kuchni może wydawać się mało skomplikowana. Nie ma przecież nic trudnego w wykonywaniu stałych receptur. Trzeba, tak czy inaczej zdawać sobie sprawę z tego, że osoby które przygotowują jedzenie jedynie z zwyczajnych książek kucharskich tak naprawdę nie są kucharzami. Są tylko ludźmi naśladującymi działa wielkich mistrzów. Jak w takim razie zostać mistrzem kulinarnym? Pierwsza sprawa to z całą pewnością wyczucie języka. Im lepiej rozwinięte zmysły smaku tym więcej smaków konkretna osoba będzie umiała rozróżnić. Także z tego względu znacznie lepiej idzie jej opracowywanie nowych przepisów i wyłapywanie różnorodnych nut smakowych. Prawdziwy kucharz musi cechować się też szczególnymi umiejętnościami oraz doświadczeniem. Należy znać dużo dodatków oraz mięs czy warzyw po to aby potrafić umiejętnie je wykorzystywać. Warto wspomnieć również o tym, że zawód ten wiąże się z dużą odpowiedzialnością i stałym stresem, który należy przezwyciężać. Kucharz musi być w stanie pracować w krótkim czasie i przyjmować konstruktywną krytykę. Specjalista musi oprócz tego umieć zarządzać grupą pomocników, zaplanować i kontrolować ich pracę. Nie jest to więc praca tak mało skomplikowana jak na pierwszy rzut oka moglibyśmy stwierdzić!