Jeśli mielibyśmy stworzyć listę najpopularniejszych kuchni świata w Polsce, na czele rankingu z całą pewnością znalazłaby się kuchnia włoska. Prosta, naturalna a zarazem pełna wyjątkowych smaków – nie ma się czemu dziwić, że Polacy tak bardzo ją kochają, zarówno przygotowując typowo domowe potrawy, jak i wychodząc do restauracji. A co najlepszego jest w kuchni włoskiej i jakich dań z całą pewnością warto skosztować? Oto kilka propozycji, których z całą pewnością pominąć po prostu nie można.
Po pierwsze to, co kojarzy się z Włochami już na pierwszy rzut oka. Chodzi oczywiście o pizzę – danie, które podbiło kulinarne kubki niemal każdego na całym świecie. Prosty placek drożdżowego ciasta w połączeniu z wyśmienitym sosem pomidorowym, serem mozarelli oraz dodatkami to niejednokrotnie wszystko, co potrzebne jest, by cieszyć się magią smaku na najwyższym poziomie. Warto podkreślić, że dobrą pizzę przygotujemy zarówno w domu, jak i skosztujemy w wielu lokalach gastronomicznych – każdy bez trudu znajdzie opcję idealną dla siebie.
A co poza pizzą? Przede wszystkim, co oczywiste – makarony. Włoska pasta podawana na milion sposobów przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi makaronu. Wystarczy skosztować wykwintnego spaghetti carbonara (nie bolognese – to zupełny wymysł, bo sos boloński w Italii nigdy nie jest podawany z tym rodzajem makaronu!), latanii ze szpinakiem, czy tagiatelle z sosem pomidorowym i grzybami, by się zakochać. Do tego dochodzą pyszne wariacje na temat risotto, sałatka caprese… można by tak wymieniać godzinami, bo potraw włoskich, które kochamy jest bardzo wiele. Każda z nich przenosi myślami w świat słonecznych Włoch.