Zamrażanie owoców

zdrowego trybuLatem nam ich nie brakuje, jednak zimą szybko za nimi tęsknimy: świeże owoce to bardzo ważny składnik naszej diety. W prawdzie są dość kaloryczne i zawierają sporo cukru, jednak są też niezwykle cennym źródłem witamin. Mrożenie owoców nie bez powodu staje się coraz modniejsze: ujemna temperatura nie sprawi, że owoce stracą aromat, w dodatku smakują równie dobrze jak świeże zachowując przy tym swe wartości odżywcze. Zatem warto wysilić się latem i zatroszczyć się o zapas mrożonek, abyśmy i zimą mogli cieszyć się wyśmienitym smakiem truskawek czy malin. W dzisiejszych czasach jesteśmy otoczeni chemią, coraz trudniej kupić produkt, który nie zawiera sztucznych dodatków. Właśnie to jest kolejnym argumentem przemawiającym za zamrażaniem owoców: mrożonki możemy zrobić z łatwością sami w domu i nie potrzebne nam są do tego żadne konserwanty. Szczególnie zimą nasz organizm cierpi na niedobór wielu składników mineralnych i z pewnością będzie nam wdzięczny za każdą dodatkową dawkę witamin.

Przed zamrożeniem pamiętajmy o tym, aby dokładnie umyć owoce, a następnie odczekać, aż będą suche. Nigdy nie należy mrozić mokrych owoców, ponieważ wpływa to bardzo niekorzystnie na ich jakość oraz wygląd (mogą się zniekształcić). Typowe owoce letnie najlepiej włożyć do zamrażarki w szczelnych torebkach lub odpowiednich pojemnikach. Jeśli chcemy zamrozić owoce typowo jesiennie, które z reguły zawierają pestki, pamiętajmy koniecznie o ich usunięciu. Zanim umieścimy owoce w zamrażarce warto rzucić okiem na instrukcję obsługi, w której nieraz również znajdziemy cenne porady odpowiednie dla naszego konkretnego modelu. Jeśli mamy zamiar przechowywać owoce dłużej niż przez rok, należy je przed zamrożeniem posypać cukrem. Zalecana ilość to 25 dag na każdy kilogram owoców. Pamiętajmy, że jeśli już rozmrozimy owoce, musimy je spożyć, ponieważ nie wolno zamrażać ich ponownie. Z mrożonych owoców można przyrządzić pyszne kompoty. Wystarczy zagotować wodę, posłodzić ją i zalać owoce. Nie ma potrzeby czekać, aż owoce się rozmrożą. Jeśli mamy ochotę na aromatyczny koktajl, wystarczy, jeśli bez rozmrażania wrzucimy je do mleka czy jogurtu, a następnie zmiksujemy.

  Kuchnia w nowoczesnym stylu